HAMAMBÖCEĞİ İLAÇLAMA

HAMAMBÖCEĞİ İLAÇLAMA

Dünyada 3.500 hamamböceği türü bulunur. Bunlardan sadece 10 türü insanların yaşadıkları ortamlarda bulunmaktadır.

 DOĞU HAMAMBÖCEĞİ (BLATTA ORİENTALİS, KARAFATMA) :

 Dişiler siyahımsı koyu kahve, erkekler koyu kırmızımsı kahve renktedir. Erginleri 2-3 cm boyundadır. Yurdumuzun her bölgesinde bulunur. Dişiler çiftleştikten sonra yumurta keselerini 1 hafta boyunca üzerlerinde taşıdıktan sonra bunları gizli ve sıcak yerlere bırakırlar. Bu keselerin açılma süresi sıcak ortamlarda 45 gün kadardır. Bir yumurta kesesinden yaklaşık 14-18 adet yavru hamamböceği çıkar. Erkeklerde kanatlar vücudun yarısına kadar ulaşır ancak dişilerde kanatlar ya çok küçük kalmış ya da yok olmuş durumdadır. Yumurtadan yeni çıkan yavrular yaklaşık 6 mm boyunda beyazımsı renktedir. Zamanla boyları uzar ve rengi kahverengiye döner.

 

AMERİKAN HAMAMBÖCEĞİ (PERİPLANATA AMERİCANA) :

 Büyük, kırmızımsı kahverengi ve gelişmiş kanatlara sahip bir türdür. Uçabilirler. Erginleri 3,5-5 cm boyundadır. Yurdumuzun her bölgesinde bulunur. Bu türlerin dişileri yumurta kesesini üzerinde taşımazlar, uygun bir yere bırakıp üzerini de küçük çöp parçacıklarıyla örterek gizlerler. Bir yumurta kesesi sıcak ortamda bırakıldıktan 3-4 hafta sonra açılır. Ve içinden 14-24 adet yavru hamamböceği çıkar. Yeni çıkan yavrular 4-5 mm boyunda ve beyaz renkte olup zamanla kahverengiye dönerler.

3) ALMAN HAMAMBÖCEĞİ (BLATELLA GERMANİCA) :

Kalorifer böceği olarak bildiğimiz hamamböceği türüdür. Üreme kapasitesi en yüksek olan türdür. Bu nedenle kısa zamanda yoğun bir popülasyon oluşturur. Bu tür, diğer hamamböceği türlerine göre daha küçük yapılı, rengi açık sarımsı kahverengidir. Kanatları iyi gelişmiştir. Erginleri 1-1,5 cm boyundadır. En yaygın olarak görülen türdür. Yumurta keseleri açılmaya yakın zamana kadar dişi tarafından taşınmaktadır ve sıcak ortamlarda 15 gün içerisinde açılmaktadır. Bir yumurta kesesinden yaklaşık 30-40 adet yavru hamamböceği çıkmaktadır.

Hamamböcekleri gündüzleri sıcak ve karanlık yerlerde gizlenirler. Vücutları yassı olduğu için duvardaki yarık ve çatlakların arası, tahta aralıkları, kapı ve pencere kasalarının duvarla bitiştiği yerler, taban tahtalarının arası, su ve havagazı borularının arkaları, dolap altları, lavabo altları kolayca girerek gizlenmelerine elverişlidir. Gündüzleri bu gibi yerlerde gizlenen böcekler karanlık başlayınca çıkarak gıda ve su bulmak için etrafa dağılırlar. her şeyi yerler. Özellikle mayalı maddeler olmak üzere, kumaş, giysiler, kıl, deri, kağıt, duvar kağıdı ve insan tüketimine yönelik gıdalarla beslenirler.

Hamamböcekleri pek çok bakteri, virüs, mantar ve parazitin taşınmasında rol oynarlar. Bunların en başında gıda zehirlenmesine neden olan Salmonella gelmektedir. Bunun dışında kolera, tifo, verem gibi hastalık etkenlerini taşıdıkları bilinmektedir.

Hamamböcekleri ile mücadele karmaşık bir konu olup, başarıya ulaşmak ancak uygun ve etkili bir insektisit seçimine, detaylı ve profesyonel bir uygulamaya bağlıdır. Bu haşerelerle mücadelede firmamız kalıcı, kokusuz ve en etkili jel formunda insektisitler kullanarak %100 başarı elde etmektedir.

Hemen Ara WhatsApp