COVİD-19 KORUNMA YOLLARI NELERDİR?

COVİD-19 NEDİR, NASIL BULAŞIR, KORUNMA YOLLARI NELERDİR?

COVİD-19 NEDİR?

Coronavirus hastalığı ilk olarak Çin’ in Wuhan Eyaletinde 2019 yılı Aralık ayında ortaya çıkmıştır. Solunum yolu rahatsızlıklarına (ateş, öksürük, nefes darlığı vb.) neden olan viral bir enfeksiyondur.

Hiçbir belirti görülmeyeceği gibi çok ciddi ve ağır şekilde seyreden belirtilere de sebep olabilir. En çok karşılaşılan belirtiler baş ağrısı, vücut ağrısı, ateş, öksürük, nefes darlığıdır. Şiddetli olgularda zatürre, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve ölüm gerçekleşebilir.

NASIL BULAŞIR?

Hasta kişilerin öksürmeleri, hapşırmaları ile ortama saçılan damlacıkların solunması en yüksek bulaşma şeklidir. Bunun yanında solunum parçacıkları ile kirlenmiş yüzeylere dokunduktan sonra ellerin yıkanmadan yüz, göz, burun ve ağıza götürülmesi ile de virüs bulaşabilir.

KORUNMA YOLLARI NELERDİR?

  • El temizliğine dikkat edilmelidir. Eller en az 20 sn. boyunca su ve sabunla yıkanmalı, sabun veya suyun olmadığı durumlarda el dezenfaktanları kullanılmalıdır.
  • Eller yıkanmadan yüz, göz, ağız veya burunla temas edilmemelidir.
  • Hasta insanlarla temastan kaçınılmalı, araya en az 1 mt mesafe konmalıdır.
  • Öksürme ve hapşırma sırasında tek kullanımlık kağıt mendille ağız ve burun kapatılmalıdır. Kalabalık yerlere mümkünse girilmemeli, mecbur kalıyorsak ağız ve burunu kapatacak şekilde tıbbi maske takılmalıdır.
  • Ortam dezenfeksiyonu Covid-19 önlemleri açısından oldukça önem taşımaktadır. Özellikle kalabalık çalışma ortamlarında düzenli olarak dezenfeksiyon işlemi yaptırmak, oluşabilecek bulaşma riskini en aza indirmek açısından oldukça önem arz etmektedir. Virüs hasta kişinin temas ettiği yerlere tutunur. Bunu ortadan kaldırmak, ortamdaki virüsleri yok etmek iyi bir dezenfeksiyon işlemiyle sağlanır.

Özellikle hasta kişinin bulunduğu ortama iyi bir dezenfeksiyon işleminden sonra girmekte fayda vardır.

Biz dezenfeksiyon işlemlerimizde son derece güvenilir bir dezenfektan olan HUWASAN TR 50 kullanmaktayız.

Hemen Ara WhatsApp